Zoek je een bootje om tijdens de zomer op het water te dobberen met familie of vrienden? Wil je als visser geruisloos het water op om je vangkansen te vergroten? Of zoek je een bijboot voor je kajuitboot, zeiljacht of motorboot? De rubberboot, opblaasboot of opblaasbare boot is geliefd bij menig stuurman. Poly-al Boats verdeelt onder meer rubberboten van Zodiac, ZAR, YAM, Talamex, Quicksilver Inflatables en Mercury Inflatables. Kom langs in onze showroom voor persoonlijk advies.

Waarom kiezen voor een rubberboot?

De opblaasboot bestaat uit meerdere luchtkamers die – wanneer opgeblazen – een stevige, stabiele romp vormen. En net die structuur biedt heel wat voordelen.

Rubberboten behoren tot de lichtste boten op de markt. Op het water zijn ze responsief en makkelijk wendbaar en het te water laten of aanmeren is zo gebeurd.

Een niet-opgeblazen rubberboot is makkelijk op te bergen. Hij kan dus zo mee op reis zonder dat je een boottrailer nodig hebt.

Onze opblaasbare boten zijn meestal vervaardigd uit PVC, een stevig rubber dat tegen een stootje kan. Bovendien beschermt de stootlijst rondom de boot extra tegen schade.

Opblaasboten kenmerken zich door een optimaal drijfvermogen en een hoge stabiliteit. Ze leveren dus uitstekende vaarprestaties.

Een rubberboot heeft minder pk en brandstof nodig om een hoge snelheid te bereiken.

De opblaasbare ring beschermt je eigen boot en die van anderen tijdens het manoeuvreren of aanmeren, minimaliseert de impact bij (zware) botsingen, is zo goed als onzinkbaar en houdt de boot in balans.

Vanwege het lichte gewicht, de wendbaarheid en de snelheid kennen opblaasboten uiteenlopende toepassingen. Ook reddingswerkers, het leger, de politie … kiezen vaak voor de rubberboot

Wat is de beste rubberboot voor jou?

Wanneer je op zoek bent naar een recreatief vakantiebootje waarvoor je niet te diep in de buidel moet tasten, dan volstaat een opblaasboot met peddels.

Ben je van plan om gedurende lange tijd op het water te vertoeven? Dan heb jij een rubberboot met motor nodig. Bij Poly-Al Boats vind je rubberboten met verbrandingsmotoren en rubberboten met elektromotoren.

Bij opblaasboten bevindt de motor zich aan de ‘spiegel’ van de boot, het rechte stuk aan de achterzijde van de boot. Dit type motor heet ‘buitenboordmotor’ en is draai- en kantelbaar. Het horizontale draaien zorgt ervoor dat je je rubberboot kan besturen. Het verticale kantelen maakt het mogelijk om de schroef vrij te maken van vuil uit het water.

Rubberboot met verbrandingsmotor

Opblaasbare boten met benzine- of dieselmotoren zijn aangeraden als je op korte tijd lange afstanden wilt afleggen en dus snelheid wilt maken. Afhankelijk van het aantal passagiers en je vaarstijl hebben we verschillende buitenboordmotoren ter beschikking:

Aantal personen Vaarstijl Vermogen motor
1 tot 2 passagiers Rustig varen en vissen 2.5 tot 3.5 pk
2 tot 4 passagiers Recreatief varen, afgewisseld met snel varen 4 tot 6 pk
4 of meer passagiers Snel, sportief en avontuurlijk varen 8 pk en meer

Rubberboot met elektrische motor

Naast brandstofmotoren bieden we elektrisch aangedreven motoren aan. Een rubberboot met elektromotor glijdt geruisloos over het water zonder motorgeluid, wat voor een comfortabele, rustgevende vaarervaring zorgt. Elektrisch varen is goedkoper dan varen op brandstof én het is milieuvriendelijk.

Vind je het belangrijk dat je opblaasboot licht en compact is? Dan zijn de rubberboten met ‘airdeck’, luchtvloer of opblaasbare bodem iets voor jou. De opblaasbare ring, vloer en kiel vormen één geheel dat je snel opblaast of leeg laat lopen. De airdeck rubberboot is de lichtste variant onder de opblaasbare boten en biedt een hoog zitcomfort. Daarnaast geeft de met lucht gevulde kiel de schipper meer controle tijdens het varen. Een volledig lege opblaasboot met luchtvloer is eenvoudig op te vouwen en compact, wat handig is voor transport en opslag.

In ons aanbod vind je eveneens rubberboten met lattenbodems. In het doek van de bodem bevinden zich latten of planken die snel uit- en opgerold worden. Dit type van opblaasboten is snel te monteren, garandeert een uitstekende stevigheid en stabiliteit en is tegelijkertijd licht en compact. Aangezien ze volledig vlak zijn aan de onderzijde en niet over een kiel beschikken, zijn deze boten eerder geschikt voor recreatief gebruik of als bijboot om van en naar de wal te varen.

Zoek je een opblaasbare boot met een harde bodem? Dan beland je in de categorie RIB’s of ‘Rigid Inflatable Boats’. Deze rubberboten hebben een vaste, harde bodem en kiel, meestal van polyester of aluminium, en vaak ook een vaste stuurconsole.

Verken onze RIB’s

Onze rubberbootmerken

Accessoires nodig voor je rubberboot?

Bij Poly-Al Boats vind je ook alle toebehoren die nodig hebt aan boord, bij de stalling, het opbergen, het vastleggen of het verplaatsen van je opblaasboot.

Bekijk onze onderdelen

Waar mag je varen met een rubberboot in België?

In België mag je met je opblaasbare boot verschillende bevaarbare binnenwateren op, met een paar uitzonderingen waaronder het Kanaal Gent-Terneuzen. Op de waterwegen geldt er wel een regelgeving waaraan je je dient te houden. Zo heeft de scheepvaart altijd voorrang en moet jij steeds aan stuurboord wal (rechts) varen. We raden je aan om je vooraf te laten informeren door de lokale instanties.

Heb je een vaarbewijs nodig voor een rubberboot?

Afhankelijk van waar je zal varen met je opblaasboot heb je in bepaalde gevallen een vaarbrevet nodig. Zowel op de binnenwateren als in de kusthavens en op zee is een vaarbewijs verplicht als:

  • je je rubberboot inzet voor bedrijfs- of beroepsmatig gebruik
  • je sneller dan 20 km per uur vaart
  • de romplengte van je opblaasboot langer is dan 15 meter

Op de Beneden-Zeeschelde is een algemeen stuurbrevet vereist. Voor andere binnenwateren volstaat een beperkt stuurbrevet.

Je boot registreren

Belgische booteigenaars moeten hun boot laten registeren wanneer de romplengte langer is dan 2,5 meter.

Meer info en inschrijven via de FOD Mobiliteit en Vervoer